Nov 1, 2011

Runway Shoes!


Listajuci izvestaje sa pista, cesto primetimo kako cipele uopste ne odgovoraju stopalima manekenki koje ih nose ili su premale ili su prevelike.

Kako izrada modela za pistu funkcionise kod velikih igraca ?

Neke kompanije prezentuju cipele na pisti koje su deo kolekcije koje prodaju, a neke prave samo te - revijske modele. Kada su revijski modeli u pitanju, obicno dizajner za cipele osmisli model cipele za pistu i napravi se prototip. Obicno se napravi 2,3 varijante u nekoliko boja.

Cipele za pistu se uglavnom prave u poslednji trenutak i dizajniraju se 2-3 nedelje pred samu reviju. Ponekad to znaci i kreiranje nekih ludih komada garedrobe koji ce da proprate celu pricu. Ti komadi se zovu "press pieces" i u ovom stadijumu stilista igra veliku ulogu.


Kada se odobri prototip cipela, pravi se porudzbina. Ovo moze da bude zeznut proces jer se ne zna koliko ce vam cipela trebati za reviju, koja cipela ce ici uz koji outfit, broj cipela koji nose modeli? U slucaju da je velika revija u pitanju i da je nosi 20 modela sa po tri promene, narucice se oko 40-50 pari cipela uglavnom velicine 39 i 40 (posto su modeli visoki) i nadati se najboljem :)

Fabrike koje se bave izradim cipela, obicno prave cipele za vise brandova pa se desi da zaposleni prave cipele i po 24 sata.

Pre same revije, svakom modelu se dodeljuje po 2 para cipela, ukoliko nisu velicine odgovarajuce onda moze da se izvrsi zamena cipela izmedju modela, a ako to nije izvodljivo a cipele ne odgovaraju onda se ljudi u backstage-u uvek potrebe da odgovaraju. Tu su uvek prisutni par makaza i ulosci za cipele.

Nekada se desi da te last minute prepravke bas i ne funkcionisu, manekenke nose prevelike ili premale cipele i padaju, ali u sustini ovo je proces i manje - vise uspesno funkcionise :)


13 comments:

 1. Bas zanimljiv post, nisam znala za ovo. :))

  ReplyDelete
 2. Sjajan post draga, bas mi se dopao :) Zao mi je sto te ne videh na FW, znam da si i ti bila na Ines.

  ReplyDelete
 3. super post!
  xoxo Sienna
  http://fashion-sienna.blogspot.com/

  ReplyDelete
 4. Zanimljiv post, iskreno, nisam ni očekivala da to bude neki organizovan i dobro osmišljen proces, već "nadajmo se najboljem" parola :D

  ReplyDelete
 5. da cipele su nepresusni izvor zabave na revijama :)
  posebno u domacica varijanti gde jedva iskukaju neke cipele od velikih uvoznika
  pa ili nema dovoljno istih modela, ili nema broja ma hit
  gde je nasa moda u odnosu na svet...

  ReplyDelete
 6. Sjajno Mina, gde si se ovoga setila :) Marija

  ReplyDelete
 7. najcesce se desi da mi se i ne dopadnu ... :)
  sto kaze jelena, nase piste sa obucom u odnosu na svetske ... samo cekam kad ce ko da pridrzi manekenku da ne padne ...

  ReplyDelete